Koloniträdgårdar i Mexiko är inte lika vanliga som i Europa. På 2010-talet ökade de i landet. Koloniträdgårdarna är i allmänhet inspirerade av den europeiska traditionen, men har också anpassats till den mexikanska kontexten. De finns i olika former och storlekar beroende på plats, organisation och deltagarnas intressen. Det finns några exempel på områden där man odlar grönsaker och frukter på små lotter. Ett sådant område är Huerto Roma Verde i Mexico City som startades 2011 av en grupp aktivister efter en jordbävning. Där kan invånarna hyra en lott och få tillgång till verktyg, vatten och kompost för att kunna odla ekologiskt och delta i olika sociala och kulturella aktiviteter. Området har också café, lekplats, biodling och kompostanläggning. Länk: huertoromaverde.org.
Centralamerika
Guatemala
Mayaruinerna i Tikal.
Koloniträdgårdar i Guatemala är ett relativt nytt men har vuxit fram under de senaste åren. Koloniträdgårdarna finns främst i huvudstaden Guatemala City, men också i andra städer som Quetzaltenango, Antigua och Cobán. De drivs oftast av ideella organisationer, kooperativ eller kommuner som tillhandahåller mark, vatten, verktyg och utbildning till intresserade.
Utmaningar En av de största utmaningarna för koloniträdgårdar i Guatemala är att hitta lämpliga platser att odla på eftersom marken är begränsad och dyr i städerna. En annan utmaning är att skydda grödorna från tjuvar, skadedjur och väderförhållanden. Trots dessa svårigheter har koloniträdgårdarna visat sig vara ett framgångsrikt sätt att främja hållbar utveckling, social sammanhållning och välbefinnande för stadsodlarna.
Belize
Trädgård i Belize.
Koloniträdgårdar i Belize är inte särskilt vanliga Det finns några exempel på stadsodling. Ett av dem är Belize City Urban Gardens Project som startades 2010 av Belize Enterprise for Sustainable Technology (BEST). Projektet syftar till att främja livsmedelssäkerhet, hälsa och miljömedvetenhet bland låginkomsttagare i Belize City genom att erbjuda möjlighet att odla egna grönsaker på små ytor.
En annan form av koloniträdgård i Belize är Maya Mountain Research Farm som ligger i San Pedro Columbia i södra Belize. Det är en 28,3 hektar stor ekologisk gård som drivs av Christopher Nesbitt. Han är en amerikansk-belizeansk permakulturist. Gården fungerar som ett centrum för utbildning, forskning och demonstration av hållbara jordbruksmetoder. Den erbjuder också volontärprogram och praktikplatser för intresserade besökare.
Honduras - minst 200 lotter
Röd ara. Papegojan är Honduras nationalfågel.
Koloniträdgårdar i Honduras är inte särskilt vanliga, Men det finns exempel på liknande. Ett av dem är projektet huertos urbanos som startades av en organisation som heter VECO Mesoamérica. Projektet syftar till att främja ekologisk odling och förbättra livsmedelssäkerheten och hälsan hos låginkomsttagare i huvudstaden Tegucigalpa. Huertos urbanos finns också i Uruguay och Argentina. Projektet i Tegucigalpa har stöttat över 200 familjer som har fått tillgång till mark, vatten, frön, verktyg och utbildning för att skapa sina egna lotter i vad som påminner om koloniträdgårdar. Dessa trädgårdar bidrar till att öka familjernas inkomster och minska utgifter för mat. De producerar också färska och näringsrika livsmedel som förbättrar kost och hälsa. Med huertos urbanos i Honduras har odlarna som gemensam grupp som stadsodlare lyckats få stöd från kommunen för att säkra sin markanvändning och få tillgång till offentliga tjänster som vatten och avfallshantering.
Costa Rica
Trädgård i Costa Rica.
Koloniträdgårdar och liknande finns i många städer och byar i Costa Rica. De bidrar till att vara en grön oas för invånarna och besökarna. Koloniträdgårdarna bidrar till att bevara den biologiska mångfalden i Costa Rica som är ett av de mest artrika länderna i världen.
Panama - minst 31 lotter
Koloniträdgårdar i Panama är relativt nytt och som har växt fram på 2000- och 2010-talen. I Panama finns det flera exempel på koloniträdgårdar som har startats av olika organisationer, föreningar och privatpersoner. Ett av dem är Proyecto Huertas Urbanas som drivs av Fundación Natura i samarbete med kommunen i Panama City. Projektet syftar till att skapa gröna oaser i staden och utbilda invånarna i ekologisk odling, kompostering, återvinning samt klimatanpassning. Sedan 2016 har projektet anlagt över 30 koloniträdgårdar i olika stadsdelar där mer än 300 familjer deltar i odlingen.
Ett annat exempel är Asociación de Huertos Comunitarios de Panama, en ideell organisation som stödjer och främjar koloniträdgårdar i hela landet. Organisationen erbjuder rådgivning, utbildning, material och nätverk till alla som vill starta eller utveckla en koloniträdgård.
Karibien
Bahamas
På Bahamas i norra Karibien sydöst om Florida är koloniträdgårdar relativt ovanliga. Det finns dock flera koloniträdgårdar på olika öar inom ögruppen där man kan njuta av det tropiska klimatet och odla exotiska växter.
Kuba
Urban odling i Havanna.
Koloniträdgårdar på Kuba är relativt nytt. De uppstod som en reaktion på den ekonomiska krisen som drabbade landet efter Sovjetunionens fall 1991. Koloniträdgårdarna på Kuba kallas för organopónicos. De är urbana odlingar som utnyttjar tomma ytor i städerna för att producera grönsaker, frukter och örter till lokalbefolkningen.
Affär i Havanna som säljer varor från koloniträdgårdar.
Prislista i samma affär.
Koloniträdgårdarna bidrar till att öka landets livsmedelssäkerhet, minska importberoendet, skapa arbetstillfällen och förbättra miljön. På Kuba finns det också motsvarande community gardens, bl.a. i staden Santa Clara mitt i landet. Där odlar pensionärer grönsaker, frukter och blommor. Sedan säljs de och man delar vinsten beroende på hur mycket tid var och en lagt ned.
Haiti
Haiti upptar en tredjedel av ön Hispaniola och ligger på dess västra sida. Koloniträdgårdar på Haiti är relativt unga. En av de första koloniträdgårdarna etablerades 2010 av organisationen Sustainable Organic Integrated Livelihoods (SOIL) i staden Cap-Haïtien. SOIL arbetar med att omvandla avfall till kompost som används som gödsel på kolonilotterna. Kolonisterna får också utbildning i ekologisk odling och vattenhantering. Målet är att skapa ett cirkulärt system där avfall blir en resurs. Koloniträdgårdarna producerar också mat och inkomst för de deltagande familjerna.
Dominikanska republiken
Dominikanska republiken upptar två tredjedelar av ön Hispaniola och ligger på dess centrala och östra sida. Koloniträdgårdarna i Dominikanska republiken har inte samma sociala eller ekonomiska betydelse som i Europa. De är snarare ett uttryck för landets kulturella mångfald och kreativitet. 2022 hade 74 % av alla dominikaner rötter från en mix av olika delar av världen och då främst från Amerika, Europa och Afrika. Det återspeglas i trädgårdarna som är fyllda med olika sorters växter, frukter, blommor och dekorationer.
Koloniträdgårdar i botaniska trädgårdar En av de mest kända koloniträdgårdarna i Dominikanska republiken ligger i botaniska trädgården i Santo Domingo som är landets huvudstad och största stad. Där kan besökare se 300 olika arter av inhemska och exotiska växter samt ett japanskt trädgårdsområde som skänktes av Japans regering. Ytterligare exempel på koloniträdgårdar i landet är Parque Mirador Sur i Santo Domingo, Jardín Botánico Nacional Dr. Rafael M. Moscoso i Santiago de los Caballeros och Jardín Botánico Profesor Eugenio de Jesús Marcano Fondeur i La Vega.
Puerto Rico
Soldater från USA:s flotta gräver frivilligt upp stora stenar i jorden för att förbereda marken för en community garden. Den ska sedan användas av barnen i Child Development Center.
Puerto Rico är en ö/ögrupp som ligger öster Dominikanska republiken. 1493-1898 var ön en spansk koloni, Men har sedan 1898 fungerat som ett självstyrande territorium som tillhört USA. Koloniträdgårdar i Puerto Rico har en relativt lång historia. De finns idag på olika delar av ön från huvudstaden San Juan till mindre städer och på landsbygden. Många koloniträdgårdar har också små stugor eller skjul där odlarna kan förvara sina redskap.
Jamaica
I Jamaica är inte koloniträdgårdar så vanliga. Men det finns några exempel på liknande verksamheter. En av dem är Ackee Walk Community Garden i huvudstaden Kingston. Den startades 2014 av en grupp kvinnor som ville odla frukter och grönsaker för att förbättra sina hälsa och ekonomi. De hyr mark av kommunen och delar upp den i mindre lotter som de sköter tillsammans. De odlar bland annat den äppleliknande frukten blighia sapida som är känd som ackee på engelska. Den är Jamaicas nationalfrukt. Man odlar också bl.a. bananer, papaya, morötter och kål.
Ekologisk odling Ett annat exempel är Jamaica Organic Agriculture Movement (JOAM) som är en organisation som främjar ekologisk odling på ön. De har flera projekt där de hjälper lokala bönder att starta kollektiva trädgårdar och lära sig om hållbara metoder. Ett av projekten heter Organic School Gardens där de samarbetar med skolor för att anlägga trädgårdar på skolgårdarna och undervisa eleverna om odling och miljö. Koloniträdgårdar på Jamaica har både sociala och ekologiska fördelar.
Barbados - flera lotter
Vanlig jordbruksmark.
Koloniträdgårdar är inte så vanliga på Barbados i sydöstra Karibien. Men det finns några undantag. År 2000 startades Barbados Organic Growers Association (BOGA) av en grupp entusiastiska odlare som ville främja ekologiskt jordbruk och hälsosam mat. BOGA har flera kolonilotter runt om i landet där medlemmarna kan odla grönsaker, frukt, örter och blommor utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Gratis kolonilotter Ett annat exempel på koloniträdgårdar är The Future Centre Trust som är en ideell organisation som arbetar för att främja hållbar utveckling och miljömedvetenhet. Organisationen driver ett projekt som heter Green Garden där de erbjuder gratis kolonilotter till skolor, samhällsgrupper och enskilda personer som vill odla sin egen mat. Projektet syftar till att öka självförsörjningsgraden, minska fattigdomen och stärka gemenskapen. Green Garden har även ett utbildningsprogram som lär ut ekologiska odlingsmetoder, kompostering, vattenbesparing och näringslära.
På Barbados är koloniträdgårdar ett sätt att odla mat på ett miljövänligt och hälsosamt sätt. Samtidigt skapar kolonisterna sociala nätverk och bidrar till hållbarhet på ön.
Trinidad och Tobago
Historia Koloniträdgårdar i Trinidad och Tobago i sydöstra Karibien har sina rötter i landets koloniala historia från 1800- och 1900-talen. 1802-1888 var landets största ö Trinidad en brittisk koloni och 1814-1888 var den mindre ön Tobago i nordöst också en annan brittisk koloni. 1888 slogs de två öarna samman till en brittisk koloni som blev självständig från Storbritannien 1962. Under den brittiska tiden på 1800- och 1900-talen infördes många europeiska traditioner och kulturer på öarna. En av dessa var koloniträdgårdar som var små lantliga områden där kolonister kunde odla grönsaker, frukt, blommor och andra växter.
Nutid - mångkulturella koloniträdgårdar Idag finns det fortfarande koloniträdgårdar i Trinidad och Tobago även om de har förändrats över tid. Många av dem ägs inte längre av enskilda familjer utan av kooperativ eller organisationer som hyr ut dem till intresserade medlemmar. Koloniträdgårdarna är också mer mångkulturella och mångfunktionella än förr. De speglar landets etniska och religiösa mångfald. 2011 härstammade 35 % av befolkningen från Indien, 34 % från Afrika, 15 % av en mix av olika länder, 8 % från en mix av Indien och Afrika och 8 % från resten av världen. Koloniträdgårdarna i Trinidad och Tobago används inte bara för odling utan också för utbildning, konst, hantverk, fritidsaktiviteter och gemenskap. _____________________________________________